вторник, 15 април 2014 г.

Нови документи във връзка с новия режим Касова отчетност на ДДС

Нови протоколи за новия режим за касова отчетност
Новият режим за касовата отчетност на ДДС дава възможност на лицата и фирмите, които го прилагат, да отчитат ДДС към бюджета при плащането от доставчици.
Правото на приспадане на ДДС ще възниква когато ДДС-то е платено на техния доставчик.
Целта на новия специален режим Касова отчетност по ДДС е да помогне в разплащанията на малките фирми, който са в очакване на плащания за извършени доставки.
Два нови протокола се въвеждат във връзка с документирането на специалния режим Касовата отчетност на ДДС. И двата протокола се издават от лицето, което прилага режима за касова отчетност на ДДС.



Протокол по чл. 151в, ал. 8 (свързан с данъка по продажните фактури) - издава се Протокол за изискуемия данък по чл.151в, ал.3 от ЗДДС - код 91

Протокол по чл. 151в, ал. 8 се издава за определяне размера на данъка от доставчик, прилагащ специалния режим. Доставчикът издава този протокол за всяка от страните . Лицето, което прилага специалния режим, е длъжно да отрази и включи размера на данъка от протокола в Дневника за продажби и в Справка-декларацията при определяне на резултата за съответния данъчен период ( виж чл. 151в, ал. 3 и  ППЗДДС, Чл.104е - Определяне размера на изискуемия данък).



Протокол по чл. 151г, ал. 8 (свързан с данъчния кредит по покупните /доставни/ фактури) - издава се Протокол за данъчния кредит по чл 151г, ал.8 от ЗДДС - код 92
Протокол по чл. 151г, ал. 8 се издава за определяне на данъчния кредит от получател, прилагащ специалния режим. Протоколът се издава само за доставки, по които доставчикът не прилага специалният режим за касова отчетност. т.е. получателят не издава протокол за доставките, за които доставчикът му e издал протокол по чл. 151в, ал. 8 и е вписал във фактурата текста "касова отчетност". ( виж ППЗДДС, Чл.104ж - Определяне размера на данъчния кредит).

Протоколите по чл. 151в, ал. 8 и чл. 151г, ал. 8 се издават по ред, определен с ППЗДДС.

Можем да обобщим за лице прилагащо режима и за доставките, които са в обхвата на режима следното:
  1.  При получаване на плащане по продажна фактура, се издава протокол по чл. 151в, ал. 8 ( Протокол с код 91) и се предоставя екземпляр на клиента. В този протокол се определя размера на данъка, пропорционално на плащането.
  2. При извършване на плащане по покупна (доставна) фактура, издава протокол по чл. 151г, ал. 8 (Протокол с код 92) за своето счетоводство, когато доставчика не прилага режима. Това не се прави, ако неговият доставчик прилага режима и за тази доставка му предостави екземпляр от протокол чл.151в, ал.8, който той е издал, и върху съответната покупна (доставна) фактура има текст "касова отчетност".
    Чрез този протокол се определя размера на данъчния кредит, пропорционално на плащането.
Протокол по чл.151 в -  касова отчетност (създаден с модул Счетоводство на ф. ГенСофт)


 Нови видове документи:
11  -  Фактура - касова отчетност
12  -  Дебитно известие - касова отчетност
13  -  Кредитно известие - касова отчетност
91  -  Протокол за изискуемия данък по чл. 151в, ал. 3 от закона
92  -  Протокол за данъчния кредит по чл. 151г, ал. 8 от закона или отчет по чл. 104ж, ал.14
93  -  Протокол за изискуемия данък по чл. 151в, ал. 7 от закона с получател по доставката лице, което не прилага специалния режим
94  -  Протокол за изискуемия данък по чл. 151в, ал. 7 от закона с получател по доставката лице, което прилага специалния режим


Фактура - касова отчетност ( генерирана с модул Счетоводство на ф.ГенСофт)

Няма коментари:

Публикуване на коментар