сряда, 9 април 2014 г.

Как се прилага новия режим "Касова отчетност на ДДС" ?

Как се получава Данъчен кредит при лице, прилагащо специален режим на касова отчетност? 
За фирми, регистрирани по новия режим касова отчетност на ДДС, правото на приспадане на данъчен кредит възниква за данъчния период,  през който е извършено цялостно или частично плащане на получената доставката към доставчика (когато доставчикът не прилага специалния режим касова отчетност на ДДС ) и се упражнява до 12 месеца от възникването.  Правото на данъчен кредит за доставките по изключените дейности от обхвата на специалния режим (чл. 151а, ал.2) възниква и се упражнява по общите правила на ЗДДС (чл.151г, ал. 1 и 2)
Правото на приспадане на данъчен кредит по доставка, за която доставчикът прилага специалния режим, възниква за данъчния период в който е извършено цялостно или частично плащане по доставката към доставчика, щом във фактурата е вписано "касова отчетност" се упражнява в срока по чл.72 (чл 151г, ал.3).
Фирмата упражнява право на приспадане на данъчен кредит по чл.71, т.9 когато притежава:
1.       Данъчен документ (фактура или известие) .
2.       Документ за извършеното плащане по банков път, включително чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор и e издаден протокол по чл. 151г, ал. 8 - за доставки, при които доставчикът не прилага глава XVII "A".  (Касова отчетност на ДДС)

Какво трябва да знае регистрирано лице, което не прилага специалния режим за касова отчетност, когато получи фактура от доставчик с текст "касова отчетност"?

Ако вие сте лице, което не прилага специалния режим, как да осчетоводите фактура по доставка, за която е приложен специалния режим?
Правото на приспадане на данъчен кредит възниква, когато подлежащият на приспадане данък стане изискуем  (чл. 68, ал. 6 от ЗДДС),  а данъкът за тази доставка е изискуем на датата на получаване на цялостно или частично плащане по доставката (чл. 151, ал. 3 от ЗДДС). 
Лицето трябва да изиска от доставчика, прилагащ специалния режим, протокол по чл. 151в, ал. 8, в който е определен размера на данъка, който има право да приспадне. ( издава се  Протокол за изискуемия данък по чл.151в, ал.3 от ЗДДС - код 91)  
Съгласно чл.71, т.8 лицето упражнява правото си на приспадане на данъчен кредит, когато притежава: 
1.       Данъчен документ (фактура или известие);
2.       Документ за извършеното плащане по банков път, включително чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор 
3.       Протокол по  чл. 151в, ал.8 - за доставки, при които доставчикът прилага глава XVII "а"

НАП създава и поддържа специален публичен регистър, в който всички лица, които прилагат специалния режим за касова отчетност по ДДС са вписани и могат да бъдат проверени, че имат право да прилагат специалния режим. 



Прилагане на специалния режим при частични плащания
Съгласно чл. 151а, ал.2  при прилагане на специалния режим за доставките, за които е възникнало данъчно събитие, данъкът става изискуем на датата на получаване на цялостно или частично плащане, пропорционално на плащането
Когато лице, прилагащо специалния режим, получи частично плащане на или след датата на данъчното събитие, то изискуемост на данъка възниква само за частта от начисления във фактурата данък, която пропорционално отговаря на размера на извършеното частично плащане спрямо общия размер на дължимото към датата на данъчното събитие плащане.
Когато лице, прилагащо специалния режим, получи частично авансово плащане преди да е възникнало данъчното събитие, то начисляването се извършва по общия ред на закона, а изискуемостта по специалния режим се прилага за размера на данъка върху разликата между данъчната основа по доставката и авансово платените суми, без данъка по този закон (чл. 151в, ал. 4 и 5).
Когато лице, прилагащо специалния режим извърши частично плащане на или след датата на данъчното събитие, то право на данъчен кредит възниква за частта от начисления във фактурата и/или известието към датата на данъчното събитие данък, която пропорционално отговаря на размера на извършеното частично плащане спрямо общия размер на дължимото към датата на данъчното събитие плащане.
Когато лице, прилагащо специалния режим извърши частично авансово плащане преди да е възникнало данъчното събитие правото на данъчен кредит възниква по общите правила на закона. За посочения данък в издадената към датата на данъчното събитие фактура и/или известие, определен върху разликата между данъчната основа по доставката и авансово платените суми, без данъка по този закон, правото на данъчен кредит възниква за данъчния период,  през който е извършено цялостно или частично плащане по доставката към доставчика и се упражнява в срока по чл. 72 (чл. 151г, ал. 4 и 5).

Как се прекратява прилагането на специалния режим за касова отчетност по ДДС?
В общия случай лице, получило разрешение за прилагане на специалния режим, може да предприеме действия за прекратяване на прилагането на режима след изтичането на 12 месеца, смятано от месеца, следващ месеца на издаване на разрешението.
За прекратяване прилагането на специалния режим, лицето подава до компетентната териториална дирекция на НАП искане за прекратяване на прилагането на специалния режим по образец, определен с правилника за прилагане на закона.
Когато някое от условията за прилагане на режима по чл.151а, ал.1 не е налице, лицето, получило разрешение за прилагане на специалния режим, предприема действия за прекратяване прилагането на режима. В този случай искането за прекратяване на прилагането на режима се подава в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелствата.
За прекратяване прилагането на специалния режим НАП проверка и издава акт, с който потвърждава или мотивирано отказва да прекрати прилагането на специалния режим.
Прилагането на специалния режим се прекратява по инициатива на НАП, когато:
1.       Се установи, че някое от условията по чл. 151а, ал. 1 не е налице 
2.       Лицето е приспаднало данъчен кредит преди настъпване на условията по чл. 151г, ал. 1;
3.       Лицето по ал. 1 не е издало или отразило издадения протокол по чл. 151в, ал. 8 за дължим данък върху добавената стойност при получено плащане за извършена от него доставка на стоки или услуги в дневник продажби и в справка-декларацията за периода, през който данъкът е станал изискуем.
Прилагането на специалния режим се прекратява от деня, следващ деня на връчване на акта за прекратяване прилагането на специалния режим, а НАП заличава лицето от специалния публичен регистър в деня на връчване на акта за прекратяване прилагането на специалния режим.


Няма коментари:

Публикуване на коментар