събота, 3 януари 2015 г.

Новости в Данъчно-осигурителния календар от 1 януари 2015


Нова година - нов късмет, нови данъци безчет :))



По традиция в първите дни на Новата година се припомнят всички решения на държавната администрация, които влизат в сила от 1 януари 2015г.
  • Нова минимална работна заплата от 360 лева ( с 20 лева повече от досегашната 340 лв)
    Предвижда се още едно увеличение с 20 лева от 1.07.2015 и така МРЗ ще стане 380 лв.
  • Увеличение на пенсиите от 1.07.2015 по швейцарското правило предвид инфлацията и ръста на средния осигурителен доход с около 2% ( минималната пенсия за стаж се увеличава от 154.5 на 157.44 лева)
  • Увеличава се изискването за стаж при пенсиониране с 4 месеца: необходим стаж е 35 години за жените и 38 години за мъжете.
    Възрастта за пенсиониране засега остава същата -  60 години и 8 месеца за жените / 63 години и 8 месеца за мъжете.
  • Нови минимални осигурителни прагове - средно увеличение с 4.4% за 42 икономически дейности по договорка със синдикатите и увеличение с 4% за останалите КИД.
    Премахва се необлагаемия праг от 340 лева.
  • Запазват се досегашните прагове спрямо декларирания облагаем доход на самоосигуряващите се:
    до   5400 лв - 420 лева
    до   6500 лв - 450 лева
    до   7500 лв - 500 лева
    над 7500 лв - 550 лева
    За тези, които не са извършвали дейност или тепърва започват да се осигуряват минималният праг е 420 лева на месец.
  • Ново задължение на самоосигуряващите се е довнасянето на осигуровки в края на отчетната година  за фонд "Общо заболяване и майчинство"
  • Нов осигурителен доход от 300 лева на месец за земеделци и тютюнопроизводители ( досегашния бе 240 лв)
  • Нов максимален осигурителен доход  от 2600 лв за всички по трудов и граждански договор ( досегашния бе 2400 лв)
  • Нова поправка в модела на пенсионното осигуряване засяга родените след 1.12.1959 година - според новия спорен член 4б от преходните и заключителните разпоредби на бюджета за ДДО на 2015г. хората трябва да изберат дали да се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд или да разчитат единствено на солидарния фонд в НОИ. Изборът се прави еднократно в рамките на годината и без право на отказ.
    За завареното положение ( тези, които досега са се осигурявали в универсални фондове) ще има ред и срок за еднократен избор в рамките на годината, определен от МС.
  • Без промяна са процентите на осигурителните вноски за фонд "Пенсии"
    За родените преди 1.01.1960 са 17.8% (9.9% за работодателя и 7.9% за работника)
    За родените след 31.12.1959 са 12.8% (7.1% за работодателя и 5.7% за работника)
    Без промяна е съотношението 60:40 в разпределението на осигурителната тежест между работодател и работник за всички други осигурителни рискове, както и размера на вноските по тях.
  • Без промяна остава режимът на изплащане на болничните - първите 3 дни се изплащат от работодателя, а останалите от НОИ ( размерът на паричното обезщетение е 70% от среднодневното брутно възнаграждение, а минималният дневен размер на обезщетението за безработица е 7.20 лв.)
  • Новост е електронния болничен.
    Лекарите вече няма да издават хартиени болнични, а ще издават електронни болнични, които ще пращат онлайн до НОИ и до Електронния регистър на болничните листове.
    На работодателят се представя хартиен документ като бележка за извинение на отсъствията с дата и причина.( който се пази за 3 години)
    Лекарите имат 6 месеца да се снабдят с компютри и интернет, а НОИ им предоставя безплатно софтуер за попълване и издаване на болнични листове.
    Целта е с новата процедура да се прескочи работодателят и да се съкрати времето за изплащането на обезщетението на 5 дни (вместо досегашните 15  дни)
  • Здравноосигурителната вноска се запазва 8 % от брутната заплата.

  • Новост е възможността за избор при удръжките на 10% данък от работодателят на работника с доходи, извън трудовия договор през последното тримесечие на годината.
    Промяната в ЗДДФЛ предвижда хората с извънтрудови доходи  да избират дали данъкът им за 4тото тримесечие да се удържа от работодателят както за останалите, или да го декларират сами в началото на следващата година и с годишната декларация да си платят. (Отпада отстъпката за плащане до 10 февруари)
  • Променя се периода върху който се изчислява обезщетението за майчинство през първата година - увеличава се начинът на изчисляване от 18 на 24 месеца преди раждането. За втората година обезщетението е 340 лв, а отпускът по майчинство е 410 дни.
  • Данъчните преференции за семейства се запазват:
    с 200 лв се намалява годишната данъчна основа на единия родител при едно дете;
    с 400 лв се намалява при 2 деца;
    с 600 лв е намалението при 3 деца.
    ( т.е. плаща се с 20/40/60 лева по-малко данък ).
  • Данъкът върху доходите от лихви е 8% като освен депозитите ще се облагат всички лихви по банкови сметки на българските граждани.
  • При сделки с МПС с регистрацията им в КАТ ще става и регистрация по електронен път към местната данъчна администрация.Всички промени по покупка, прехвърляне и отписване на автомобили ще се отразяват автоматично и ще се изчислява дължимия данък.
  • Таксата за достъп до пълната база данни на Търговския регистър се намалява от 30 хиляди на 100 лева годишно.
    Безплатна става услугата за SMS известяване за новорегистриран търговец в ТР, нова входяща регистрация в Имотния регистър и за услугите от службите по вписвания.
    Необходимо е заявление за ползване на тези услуги от управителите на фирми или собственици на имоти.
  • Новост ще са холограмните стикери върху документи за бизнеса и гражданите, издавани от Агенцията по вписванията. (удостоверения за актуално състояние, ликвидация, несъстоятелност и други документи за удостоверяване на обстоятелства).
    Документите, издавани от Имотния регистър също ще бъдат с холограмни стикери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар