сряда, 19 март 2014 г.

Промени в Закона за ДДС от 1.01.2014 и новия специален режим "Касова отчетност на ДДС"

Промените  в ЗДДС от 1 януари 2014 въвеждат  специален режим "Касова отчетност на ДДС".

Режимът за касова отчетност на ДДС има за цел подпомагане на малките предприятия, които срещат затруднения при плащане на ДДС към бюджета, когато не са получили плащане по извършените от тях доставки от клиентите си. 
Отчитането на ДДС по специалния режим за касова отчетност ще позволи на лицата, които го прилагат, да отчитат ДДС към бюджета при плащането по доставката от техните клиенти.
Едновременно с това правото на приспадане на данъчен кредит за лица, които го прилагат, ще възниква от момента, в който ДДС върху доставените им стоки или услуги е платен на техния доставчик
Режимът за касова отчетност на ДДС е въведен в националните законодателства на по-голямата част от държавите-членки на Европейския съюз.


Изисквания за прилагане на  специалния режим за касова отчетност на ДДС
Съгласно чл. 151а, ал. 1 от ЗДДС това са лицата, които са регистрирани по ДДС на основание чл. 96, 97 и чл. 100, ал. 1 от ЗДДС (тези членове определят условията за регистрация по ЗДДС) и които отговарят едновременно на следните условия:
1.   Имат облагаем оборот не повече от левовата равностойност на 500 000 евро, реализиран за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец;
2.     Нямат влязъл в сила ревизионен акт при ревизия при особени случаи по реда на чл. 122 от ДОПК (укриване на данъци) и/или за отговорност в случаи на злоупотрeби по реда на чл. 177 ЗДДС ( т.нар. източване на ДДС);
3.   Нямат изискуеми и неизплатени данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски по влезли в сила актове, а при наличие на такива задължения са предоставили обезпечение или им е издадено разрешение за отсрочване или разсрочване.

Регистрация за прилагане на режима "Касова отчетност на ДДС"
Съгласно чл. 151а, ал. 3 от ЗДДС за прилагане на специалния режим се издава разрешение от НАП.
За получаване на разрешение лицето подава до НАП писмено искане по образец, определен с Правилника за прилагане на закона (чл. 151а, ал. 4 от ЗДДС).
Лице, получило разрешение, съгласно чл. 151б, ал.1 , прилага специалния режим от първия ден на месеца, следващ месеца на получаване на разрешението.
НАП вписва лицето в деня на издаване на разрешението за прилагане на специалния режим  в специален публичен регистър, който е част от регистъра по чл. 80, ал. 1 от ДОПК (регистър на ДДС регистрираните фирми).

НАП може да откаже да издаде разрешение на лице, което:
1.         Не може да бъде открито на посочения от него адрес за кореспонденция по реда на ДОПК;
2.         Промени адреса си за кореспонденция и не уведоми по предвидения за това ред;
3.         Системно не изпълнява задълженията си по този закон;
4.       Има публични задължения към НАП, общата стойност на които надхвърля стойността на активите му,    намалена с неговите задължения;
5.       Не посочи електронен адрес за кореспонденция за период, по-дълъг от три месеца от възникване на  задължението за уведомяване.
6.    Не представи или не осигури достъп до издадени или съставени от него оригинални счетоводни  документи, изискани от органа по приходите, освен ако документите са загубени или унищожени, за  което лицето е уведомило органите по приходите.

За кои доставки се прилага режима "Касова отчетност на ДДС" и за кои доставки не се прилага?
Лице, което е получило разрешение за прилагане на специалния режим за касова отчетност по ДДС, прилага режима по отношение на всички доставки на стоки или услуги, с изключение на изброените по-долу  (чл. 151а, ал.2 ЗДДС) :
1.        Внос на стоки;
2.        Вътреобщностни придобивания на стоки (внос от ЕС);
3.        Вътреобщностни доставки на стоки (износ към ЕС);
4.        Доставки към нерегистрирани по този закон лица; 
5.        Освободени доставки;
6.        Доставки с място на изпълнение извън територията на страната;
7.        Доставки на услуги с място на изпълнение на територията на страната, за които данъкът е изискуем от     получателя по доставката;
8.        Доставки по договор за лизинг;
9.       Доставки, за които се прилага част осма “Специален ред на облагане” - туристически услуги; услуги по  електронен път от лица, неустановени в ЕС; инвестиционно злато; инвестиционни проекти; доставка по  Приложение № 2, по които данъкът е изискуем от получателя (касае търговия със зърнени култури или  отпадъци –тук се ползва обратно начисляване на ДДС )
10.    Доставки на стоки и услуги, при които възнаграждението не се изплаща по банков път, включително  чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на    платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски  паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични  преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги;
11.     Доставки, облагаеми с нулева ставка по Глава трета от ЗДДС;
12.     Доставки между свързани лица;
13.    Облагаеми доставки, за които преди или на датата на възникване на данъчното събитие е извършено  цялостно плащане по доставката, включително данъка по този закон.

Издаване на фактури за доставки при режима за касова отчетност по ДДС

Доставките, за които се прилага режима се документират съгласно чл. 151д от ЗДДС,   , като във фактурата или в известието към нея задължително се вписва "Касова отчетност". Документирането и отчитането на доставките по специалния режим се извършва по ред, определен с ППЗДДС.

Данъчно събитие, изискуемост и начисляване на ДДС
Данъчното събитие на доставка, за която се прилага специалния режим, възниква съгласно общите правила на ЗДДС. А данъкът за тази доставка е изискуем на датата на получаване на цялостно или частично плащане по доставката
Данъкът е дължим за данъчния период, през който е станал изискуем  по чл. 151в, ал. 1,3 и 8 от ЗДДС (Определят кога и как се отчита ДДС).
Лице, което прилага специалния режим съгласно чл.151в, ал.2 от ЗДДС, е длъжно да начисли данък за доставката на датата на възникване на данъчното събитие, като:
1.     Издаде фактура или известие и посочи данъка на отделен ред;
2.  Посочи фактурата или известието в дневника за продажбите за съответния данъчен период, като данъчната й основа и размерът на данъка не участват при определянето на резултата за данъчния период, т.е. не се включват в „Справката-декларация по ДДС”.
За определяне размера на изискуемия данък доставчик, който прилага специалния режим, издава за всяка от страните протокол по чл. 151в, ал. 8  по ред, определен с  ППЗДДС (издава се  Протокол за изискуемия данък по чл.151в, ал.3 от ЗДДС - код 91) . Лицето, което прилага специалния режим, е длъжно да отрази и включи размера на данъка от протокола по чл. 151в, ал. 8  в дневника за продажби и в справка-декларацията при определяне на резултата за съответния данъчен период. 
източник: Държавен вестник, nap.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар