четвъртък, 13 март 2014 г.

Промени в плащането на данъци и осигуровки от март 2014

От 1 март 2014 година влизат нови кодове за плащане данъчно-осигурителните задължения на граждани и фирми по 4 банкови сметки към съответния НАП.
С решение на Конституционния съд бяха обявени текстове в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ( ДОПК ) за противоконституционни и в тази връзка се разкриват нови банкови сметки:
  • Сметка  за социално-осигурителни фондове - за вноски по ДОО от осигурителите и самоосигуряващи се - с код 55 11 11 към НОИ
  • Сметка за здравно осигуряване - за вноски към Националната здравно-осигурителна каса за здравно осигуряване - с код 56 11 11 към НЗОК
  • Сметка за допълнително задължително пенсионно осигуряване  - с код 58 11 11 към ДЗПО
  • Сметка за централен бюджет - за вноски на ДДС, авансови и окончателни данъци при източника, годишни и авансови плащания по ЗКПО, глоби и имуществени санкции от органите на НАП, лихвени плащания за просрочени задължения към бюджета - с код 11 00 00


Общият код за вид плащане на данъци и осигурителни вноски при действието на единната сметка, се закрива.

Плащанията по тъй наречената единна сметка се обработват най-късно до 28.02.2014г.
Ако след тази дата се наредят суми по закритите банкови сметки, те няма да постъпят в НАП и ще бъдат връщани от банките.

За всяка от четирите сметки е приложим принципът за погасяване на дълга, възникнал най-рано. Това правило важи за всяко отделно задължение - ако имате невнесени осигуровки за 3 месечен период, то ще се погаси най-ранното по падеж задължение ( най-старото по период) щом внесете недостатъчна сума. За всеки вид задължение се запазва правилото първо всички главници, а после лихвите.Всяко наредено плащане, срещу което има задължение, се обвързва автоматично, без да се изчаква изтичането на крайния срок за плащане.

Образците на платежните документи не се променят след измененията в ДОПК.
Разликата е, че при попълването няма нужда да се попълва период, тъй като сумата ще бъде обвързана със задължението с най-ранен падеж.

Ако сбъркате код на плащане и то не съответства на банковата сметка на прихода (социални и здравни осигуровки, ДЗПО, данъци) - плащането няма да бъде осъществено.

Затова внимателно изписвайте новите кодове за вид плащане от 1 март 2014:
55 11 11 за плащания за социално-осигурителните фондове към НОИ
56 11 11 за здравни вноски ( приходи към НЗОК)
58 11 11 за всички плащания по ДЗПО
11 00 00 за плащане за данъци (приходи на централния бюджет)

Допълнителна информация за новите моменти при плащането на публични задължения можете да намерите на сайта nap.bg или получите на телефон 0700 18 700 





Няма коментари:

Публикуване на коментар